Comments on: Δράση 1: Ανοικτή πρόσβαση στη γνώση: Υιοθέτηση πολιτικής ελεύθερης πρόσβασης (Open Αccess) σε εθνικό επίπεδο. http://www.digitalgreece2020.gr/archives/187 www.digitalgreece2020.gr Thu, 17 Mar 2011 21:52:01 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.0.4 By: Victoria Tsoukala http://www.digitalgreece2020.gr/archives/187/comment-page-1#comment-70 Victoria Tsoukala Thu, 17 Mar 2011 12:50:20 +0000 http://www.digitalgreece2020.gr/?p=187#comment-70 Νομίζω ότι στα αποτελέσματα μπορεί ακόμη να προστεθεί ότι η Ανοικτή Πρόσβαση: •Αυξάνει την αναγνωρισιμότητα του επιστημονικού έργου, σύμφωνα με μελέτες πιθανώς αυξάνει και την απήχησή του •Συμβάλλει στην ψηφιακή διατήρηση του επιστημονικού αποθέματος •Συμβάλλει στην εντατικοποίηση της έρευνας (τουλάχιστον στις θετικές και βιοϊατρικές επιστήμες) •Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ΑΠ όχι μόνο συμβάλλει στην προβολή του επιστημονικού έργου που παράγεται στην Ελλάδα, αλλά, πιο συγκεκριμένα, αυτού που παράγεται στην Ελληνική γλώσσα. Η πολυγλωσσία είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο ειδικά στις θεωρητικές επιστήμες, και έχει επισημανθεί η σημασία της διατήρησής της •Μειώνει το κόστος των συνδρομών σε περιοδικά από μεγάλους εκδοτικούς οίκους (τα λεγόμενα big deals), για τα οποία και η χώρα μας πληρώνει εξωφρενικά ποσά! Στα μέτρα υλοποίησης νομίζω ότι το 2 και το 3 μπορούν να συνενωθούν υπό την έννοια ότι πρέπει να θεσπιστεί η υποχρεωτική κατάθεση τόσο των μεταδεδομένων, όσο και των αρχείων των δημοσιεύσεων σε αποθετήριο. Αποτελούν μέρη του ίδιου ζητήματος, δεν είναι καλό να εκληφθούν ως χωριστά θέματα και πρέπει να θεσμοθετηθούν μαζί. Τα μεταδεδομένα θα είναι εξαρχής ανοικτά καθώς και τα αρχεία των εργασιών, εάν αυτό είναι εφικτό, διαφορετικά τα τελευταία θα ‘ανοίγουν’ μετά από συγκεκριμένο διάστημα που θα οριστεί. Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορέας έρευνας (παν/μια και ΕΚ) πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για την έρευνα που παράγει και να φροντίζει για τη διατήρηση του επιστημονικού του αποθέματος. Αυτό σημαίνει ότι στα αποθετήρια θα πρέπει ούτως ή άλλως να είναι υποχρεωτικό να κατατίθενται οι εργασίες που δημοσιεύονται πάραυτα και, επιπλέον, αυτό να συνδεθεί με την αξιολόγηση του ερευνητή/μέλους ΔΕΠ για προαγωγή. Μέρος των υποχρεώσεων των ερευνητών/μελών ΔΕΠ θα πρέπει να είναι να παρέχουν άμεσα ηλεκτρονικό αντίγραφο των εργασιών τους στο φορέα που εργάζονται κάνοντας αυτό-αρχειοθέτηση. Νομίζω ότι στα αποτελέσματα μπορεί ακόμη να προστεθεί ότι η Ανοικτή Πρόσβαση:
•Αυξάνει την αναγνωρισιμότητα του επιστημονικού έργου, σύμφωνα με μελέτες πιθανώς αυξάνει και την απήχησή του
•Συμβάλλει στην ψηφιακή διατήρηση του επιστημονικού αποθέματος
•Συμβάλλει στην εντατικοποίηση της έρευνας (τουλάχιστον στις θετικές και βιοϊατρικές επιστήμες)
•Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ΑΠ όχι μόνο συμβάλλει στην προβολή του επιστημονικού έργου που παράγεται στην Ελλάδα, αλλά, πιο συγκεκριμένα, αυτού που παράγεται στην Ελληνική γλώσσα. Η πολυγλωσσία είναι χαρακτηριστικό φαινόμενο ειδικά στις θεωρητικές επιστήμες, και έχει επισημανθεί η σημασία της διατήρησής της
•Μειώνει το κόστος των συνδρομών σε περιοδικά από μεγάλους εκδοτικούς οίκους (τα λεγόμενα big deals), για τα οποία και η χώρα μας πληρώνει εξωφρενικά ποσά!

Στα μέτρα υλοποίησης νομίζω ότι το 2 και το 3 μπορούν να συνενωθούν υπό την έννοια ότι πρέπει να θεσπιστεί η υποχρεωτική κατάθεση τόσο των μεταδεδομένων, όσο και των αρχείων των δημοσιεύσεων σε αποθετήριο. Αποτελούν μέρη του ίδιου ζητήματος, δεν είναι καλό να εκληφθούν ως χωριστά θέματα και πρέπει να θεσμοθετηθούν μαζί. Τα μεταδεδομένα θα είναι εξαρχής ανοικτά καθώς και τα αρχεία των εργασιών, εάν αυτό είναι εφικτό, διαφορετικά τα τελευταία θα ‘ανοίγουν’ μετά από συγκεκριμένο διάστημα που θα οριστεί. Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορέας έρευνας (παν/μια και ΕΚ) πρέπει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για την έρευνα που παράγει και να φροντίζει για τη διατήρηση του επιστημονικού του αποθέματος. Αυτό σημαίνει ότι στα αποθετήρια θα πρέπει ούτως ή άλλως να είναι υποχρεωτικό να κατατίθενται οι εργασίες που δημοσιεύονται πάραυτα και, επιπλέον, αυτό να συνδεθεί με την αξιολόγηση του ερευνητή/μέλους ΔΕΠ για προαγωγή. Μέρος των υποχρεώσεων των ερευνητών/μελών ΔΕΠ θα πρέπει να είναι να παρέχουν άμεσα ηλεκτρονικό αντίγραφο των εργασιών τους στο φορέα που εργάζονται κάνοντας αυτό-αρχειοθέτηση.

]]>
By: Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ http://www.digitalgreece2020.gr/archives/187/comment-page-1#comment-50 Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ Mon, 14 Mar 2011 09:42:49 +0000 http://www.digitalgreece2020.gr/?p=187#comment-50 1. ο σκοπος κ στοχος = δεν φτανει πλεον, πρεπει να παμε ενα βημα παραπερα . 2. σχεση με το διεθνες περιβαλον = δεν θα πρεπει να τρεχουμε εμεις απο πισω απο τις εξεληξεις εφ'οσον εχομε την δυνατοτητα για κατι πιο προχω.... κλπ. 3. αποτελεσματα = ιοκονομικα αλλα κ επενδυτικα οφελη για το κρατος.κλπ. 4.χρονικος προγραματισμος = χθες. 5. μετρα υλοποιησης = ξεκαθαρες θεσεις. 6. εκτημουμενο κοστος = καμια επυβαρυνση για τον κρατικο προυπολογισμο. 7. συμετεχοντες = απαντες. 8. ΤΟ κυριοτερο ωφελουμενοι το γραψατε με μικρα γραματα γιατη? ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ευχαριστω. 1. ο σκοπος κ στοχος = δεν φτανει πλεον, πρεπει να παμε ενα βημα παραπερα .
2. σχεση με το διεθνες περιβαλον = δεν θα πρεπει να τρεχουμε εμεις απο πισω απο τις εξεληξεις εφ’οσον εχομε την δυνατοτητα για κατι πιο προχω…. κλπ.
3. αποτελεσματα = ιοκονομικα αλλα κ επενδυτικα οφελη για το κρατος.κλπ.
4.χρονικος προγραματισμος = χθες.
5. μετρα υλοποιησης = ξεκαθαρες θεσεις.
6. εκτημουμενο κοστος = καμια επυβαρυνση για τον κρατικο προυπολογισμο.
7. συμετεχοντες = απαντες.
8. ΤΟ κυριοτερο ωφελουμενοι το γραψατε με μικρα γραματα γιατη?

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ευχαριστω.

]]>