Group Admins

No Admins

Group Mods

  • Profile picture of Κωνσταντίνος Κοσκινάς

Ψηφιακό Χάσμα

Public Group active 9 months, 1 week ago

Στόχος της Ομάδας είναι να συμβάλλει στο σχεδιασμό αποτελεσματικών δράσεων για την καταπολέμηση του Ψηφιακού Χάσματος. Η Ομάδα θα προτείνει βραχυπρόθεσμες μεθόδους και λύσεις αλλά και ένα πρόγραμμα από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης στις απομακρυσμένες περιοχές, τη δημιουργία κινήτρων χρήσης και αξιοποίησης των ΤΠΕ από τους πολίτες, τη βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων διαφορετικών ομάδων πληθυσμού και την άρση των προβλημάτων προσαρμογής τους στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών. Η Ομάδα θα διερευνήσει τις αντιστάσεις στην τεχνολογική εξέλιξη και τα προβλήματα που προκύπτουν από την ποσότητα και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες στο ψηφιακό περιβάλλον και θα προτείνει δράσεις για τη διείσδυση των δικτύων νέας γενιάς, ως δεύτερο κύμα πολύ γρήγορης πρόσβασης, στους πολίτες που βρίσκονται στο περιθώριο της ψηφιακής, και όχι μόνο, κοινωνίας.

deleted

Κοινωνικό-πολιτισμικό προφίλ των κατηγοριών χρηστών κ (6 posts)

Topic tags: οικονομία, χαρακτηριστικά χρηστών, προφίλ χρηστών, κοινωνία, κοινωνικές ομάδες
  • Profile picture of Μαρία Κωλέτση Μαρία Κωλέτση said 1 year, 4 months ago:

    Στη θεματική θα συζητηθούν τα επίπεδα πρόσληψης και αντίληψης των διαφορετικών τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών, από διαφορετικές ομάδες και κατηγορίες χρηστών, γεωγραφικά προσδιορισμένων στη βάση των κοινωνικο-οικονομικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών τους. Αυτού του είδους η προσέγγιση θα επιτρέψει την ανάπτυξη συγκεκριμένων τεχνολογιών και καινοτομιών εστιασμένων σε συγκεκριμένες κατηγορίες και ομάδες χρηστών.

    Σχετικές αναφορές μπορείτε να δείτε εδώ:

    http://www.londonprofiler.org/

    http://eprints.ucl.ac.uk/182953/

    http://eprints.ucl.ac.uk/3343/1/3343.pdf

  • Profile picture of Μαρία Κωλέτση Μαρία Κωλέτση said 1 year, 4 months ago:

    α. Ποιά η σχέση της κουλτούρας με το βαθμό τεχνολογικής προσαρμογής των χρηστών;

    β. Ποιές είναι οι ομάδες χρηστών; Ποιες από αυτές βρίσκονται σε κίνδυνο ψηφιακής περιθωριοποίησης;

    γ. Ποιά η σχέση ψηφιακής και κοινωνικής ενσωμάτωσης;

    δ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν διαφορές μεταξύ τους στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών;

  • Profile picture of Αλέξης Μπράϊλας Αλέξης Μπράϊλας said 1 year, 4 months ago:

    Το http://www.londonprofiler.org/ μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Θα ασχοληθώ περισσότερο να δω τι κάνει.
    Νομίζετε θα είχε νόημα να αναπτύξουμε ποιοτικές και ποσοτικές μεθοδολογίες καταγραφής του κοινωνικού-πολιτισμικού προφίλ και συσχέτισής του με τον βαθμό πρόσβασης στο διαδίκτυο και το επίπεδο ψηφιακής εγγραματοσύνης?
    Το ερώτημα “ποια είναι η σχέση ψηφιακής και κοινωνικής ενσωμάτωσης” είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και από κοινωνιολογική και από ψυχολογική σκοπιά..

  • Profile picture of Μαρία Κωλέτση Μαρία Κωλέτση said 1 year, 4 months ago:

    Βασικά ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε και προσεγγίζουμε την τεχνολογία επηρεάζεται από τις κοινωνικές και πολιτισμικές μας καταβολές και διαφορές, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας.
    Σχετικό είναι και το παρακάτω:

    http://ix.snu.ac.kr/wp-content/uploads/2009/10/Cultural-divide-and-the-Internet.pdf

  • Profile picture of Μαρία Κωλέτση Μαρία Κωλέτση said 1 year, 4 months ago:

    Χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικές μπορείτε να δείτε στο epractice.eu
    Ειδικότερα

    EU: ICT Supply and Demand in Immigrant and Ethnic Minority communities in France, Germany, Spain and the United Kingdom

    http://www.epractice.eu/en/library/327024

    EU: Uptake and Use of ICT by Immigrants and Ethnic Minorities – State of the Art of Research in the EU

    http://www.epractice.eu/en/library/321186

    ADD ME! Activating drivers for digital empowerment in Europe

    http://www.epractice.eu/community/addmecommunity

  • Profile picture of Κατερίνα Δημητρίου Κατερίνα Δημητρίου said 1 year, 3 months ago:

    - Κατανοώ την σχέση ψηφιακής και κοινωνικής ενσωμάτωσης ως εξής:
    Δεν είναι μόνο ποιος/ποιες ομάδες χρηστών βρίσκονται στο web αλλά τι κάνουν εκεί, πως επωφελούνται, εάν πραγματοποιούν συναλλαγές που δεν θα είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διαφορετικά και πως αυξάνουν το κοινωνικό τους κεφάλαιο: μέσα από σημαντικές γνωριμίες που οδηγούν σε εύρεση εργασίας, σε απόκτηση πληροφοριών, σε άνοιγμα των προσωπικών οριζόντων, συμμετοχή σε ενδιαφέροντα, δυνατότητα εκπαίδευσης (για παράδειγμα, παρακολούθηση πανεπιστημιακών διαλέξεων στο open culture,εκμάθηση ξένων γλωσσών ή κάποιου εργαλείου επεξεργασίας φωτογραφίας κ.α.).
    - To ψηφιακό χάσμα είναι, συνεπώς, σε μεγάλο βαθμό, χάσμα κουλτούρας:
    Είναι συχνά θέμα γλώσσας (κυρίαρχη γλώσσα: αγγλικά, γλώσσα των νέων – emoticons, greeklish, ιδιαίτερες εκφράσεις), θέμα κατανόησης του netiquette του social networking καθώς και εξοικείωσης με τις ιδιαίτερες (και άρρητες) πρακτικές και συνήθειες του κάθε site ή της διαδικτυακής ομάδας.
    Χρήστες και ομάδες χρηστών που δεν έχουν αντιληφθεί την χρησιμότητα των ΤΠΕ για την αύξηση του κοινωνικού τους κεφαλαίου κινδυνεύουν επίσης (μαζί με τις ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση ή τις απαραίτητες δεξιότητες) να περιθωριοποιηθούν ψηφιακά. Στην κατηγορία αυτή θα τοποθετούσα χρήστες που δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη κοινωνικής αλληλεπίδρασης στον διαδικτυακό χώρο, που έχουν παγιωμένες στάσεις, αντιλήψεις και κοινωνικές πρακτικές (δείτε για παράδειγμα, ένας λόγος που στην Ελλάδα αξιοποιούμε λιγότερο την χρήση του professional networking είναι ότι οι περισσότερες εταιρίες δεν έχουν αναπτύξει μια ορισμένη στρατηγική και τακτικές networking ούτε έχουν αναθέσει σε συγκεκριμένους υπεύθυνους την εύρεση στελεχών μέσω networking: κατά πόσο αυτή η παράλειψη συνδέεται με παγιωμένες αντιλήψεις ή πρακτικές;). Και στο σημείο αυτό, θα συμφωνήσω με τον Αλέξη Μπράϊλα, εκτός της ποσοτικής και η ποιοτική έρευνα θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στην διερεύνηση των μεταβλητών που ενθαρρύνουν την χρήση των ΤΠΕ.

O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα
WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού

Creative Commons License