Εικόνα Avatar

Δημήτρης Δημητριάδης @ddimitriadis ?

Ενεργόποιήθηκε πριν από : 6 μήνες, 1 εβδομάδα
 • Avatar

  Δημήτρης Δημητριάδης and ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΡΛΕΡ are now friends   1 έτος, 2 μήνες πριν · Προβολή

 • Avatar

  Δημήτρης Δημητριάδης and ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΟΛΑΚΑΚΗ are now friends   1 έτος, 2 μήνες πριν · Προβολή

 • Avatar

  Ο Δημήτρης Δημητριάδης δημοσίευσε σχόλιο σε δραστηριότητα   1 έτος, 4 μήνες πριν · Προβολή

  Για τη καταγραφή φορέων και ομογενοποίηση πιστοποιητικών συμφωνώ απόλυτα και ξέρω ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες. Έχεις κάποιες ιδέες η/και πληροφορίες για το πως θα μπορούσε να γίνει;

  Σε απάντηση στο - Μπουγιουκλάκης Μάρκος Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Κοινωνία – Καθημερινότητα: 1. Καταγραφή φορέων – Ομογενοποίηση πιστοποιητικών – Ενοποίηση φορέων – Οικονομία Κλίμακας 2. e-ΚΕΠ (σαν ΑΤΜ) Πιστοποιητικών με ατομικούς κωδικούς σε όλη τη χώρα. · Προβολή
 • Avatar

  Δημήτρης Δημητριάδης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα AvatarOμάδα για την Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνία:   1 έτος, 4 μήνες πριν · Προβολή

  Αυτό που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε κάθε θεσμικό πλαίσιο που εμποδίζει την γρήγορη και ασφαλή δημιουργία ψηφιακής εναλλακτικής λύσης σε ήδη υπάρχουσα “χάρτινη” διαδικασία. Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα αριθμός πρωτοκόλλου, υπογραφή, υπεύθυνη δήλωση κλπ.

  Θέλουμε επίσης να εξετάσουμε τα εξής:
  · Η πληροφορία και η πρόσβαση σε αυτήν ως δημόσιο δικαίωμα
  · Η αξιοποίηση και απελευθέρωση της δημόσιας πληροφορίας
  · Η ανάδειξη των εργαλείων του openlabs
  · To cloud computing στις σχέσεις κράτους πολίτη και η παρουσία του κράτους στο διαδίκτυο
  · Η ψηφιακή τεχνολογία ως εργαλείο διαφάνειας και αντιμετώπισης της διαφθοράς
  · Δράσεις και ιδέες ανά τομέα (υγεία, μεταφορές, τουρισμός, τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.)
  · Η ανάπτυξη μητρώων πολιτών και επιχειρήσεων

  • Εικόνα Avatar
   Βλάσης Μανθογιάννης · 1 έτος, 3 μήνες πριν

   Αγαπητέ Δημήτρη,

   στην εισήγησή σου έθεσες σαν στόχο “να εξετάσουμε κάθε θεσμικό πλαίσιο που εμποδίζει την γρήγορη και ασφαλή δημιουργία ψηφιακής εναλλακτικής λύσης σε ήδη υπάρχουσα “χάρτινη” διαδικασία”.
   Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι υπάρχουν πολλά, απροσδιόριστα ακόμα, εμπόδια στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης μέσα από την υιοθέτηση και εφαρμογή λύσεων πληροφορικής.
   Ενδέχεται αυτά τα εμπόδια να είναι θεσμικά (σίγουρα υπάρχουν και τέτοια), ενδέχεται επίσης να είναι διαρθρωτικά, σίγουρα κάποια εμπόδια σχετίζονται με την κουλτούρα και την νοοτροπία του Έλληνα (σαν Πολίτη ή σαν κρατικού υπαλλήλου), εμπόδια επίσης ορθώνονται λόγω της πλημμελούς εκπαίδευσης μας σε θέματα πληροφορικής και τεχνολογίας.
   Πιστεύω πως πραγματικά αξίζει τον κόπο ακόμα και τώρα (μετά από τρία κοινωνικά πλαίσια στήριξης) να κάνουμε την προσπάθεια να εντοπίσουμε και να προσπαθήσουμε να άρουμε αυτά τα εμπόδια. Αφού και αν γίνει αυτό, το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσουμε τα προβλήματα ή τους τομείς εκείνους που η “υπάρχουσα χάρτινη διαδικασία” αξίζει πραγματικά τον κόπο να αντικατασταθεί ή να υποβοηθηθεί με χρήση συστημάτων ΤΠΕ. Τέλος με εντοπισμένα τα προβλήματα μπορούμε να αναζητήσουμε να εξετάσουμε και να προτείνουμε πιθανές λύσεις. Το αναφέρω αυτά διότι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει σύνηθες να παρουσιάζονται ορφανές “λύσεις”. Λύσεις δηλαδή για προβλήματα που δεν έχουν διατυπωθεί. Παράδειγμα θα αναφέρω το cloud computing που γενικά προτείνεται σαν λύση αλλά δεν έχει διατυπωθεί το πρόβλημα/τα που επιλύει σε σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα ή δεν έχει ακουστεί οτιδήποτε σχετικά με το τι θα “τρέχει” σε αυτή την υποδομή.
   Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή την κουβέντα. Η δική μου συνεισφορά θα είναι μια αναφορά στα παρακάτω εμπόδια :

   Εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Λογιστικού.
   Το Δημόσιο (φορείς, οργανισμοί κ.λ.π.) προκειμένου να παρακολουθήσει και περιγράψει τα οικονομικά του στοιχεία ακολουθεί το Δημόσιο λογιστικό σχέδιο το οποίο είναι παρωχημένο και αναποτελεσματικό. Έχουν γίνει προσπάθειες παράλληλης εφαρμογής κλαδικών λογιστικών σχεδίων αλλά αυτές πέραν του ότι είναι “παράλληλες” (δηλαδή οι φορείς τηρούν και το δημόσιο και το κλαδικό λογιστικό σχέδιο) δεν επιβλήθηκαν σε όλο το εύρος του Δημοσίου. Αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνουμε όλοι μας τον τελευταίο καιρό! Δεν ξέρουμε σαν κράτος τι χρωστάμε.

   Ανυπαρξία Μητρώων.
   Τον τελευταίο καιρό γίναμε όλοι μάρτυρες της περιβόητης απογραφής. Με αυτή την κίνηση το δημόσιο προσπάθησε να μάθει ποιους πληρώνει και ποιοι το υπηρετούν. Το αν η προσπάθεια πέτυχε αυτό είναι άλλο θέμα (θα φανεί στο χειροκρότημα). Η απογραφή αυτή μου θύμισε το γνωστό ανέκδοτο με το “οργανωθείτε”. Είναι όμως και ενδεικτική του ότι δεν υπάρχουν μητρώα. Με τον όρο μητρώο εννοούνται βάσεις δεδομένων πλήρεις και επικαιροποιημένες, διαδικασίες μεταβολών και ενημέρωσης που τηρούνται απαρέγκλητα. Η τήρηση μητρώων δεν ανακαλύφθηκε με την πληροφορική, προϋπήρχε αυτής με την μόνη διαφορά ότι εδώ στην Ελλάδα δεν την πήραμε στα σοβαρά και γι’ αυτό από καιρό σε καιρό ξαναμετριόμαστε για να δούμε πόσοι είμαστε.

 • Avatar

  Ο Δημήτρης Δημητριάδης δημοσίευσε σχόλιο σε δραστηριότητα   1 έτος, 4 μήνες πριν · Προβολή

  Καλησπέρα,

  Είναι ένα από τα πολλά θέματα που μπορούμε να εξετάσουμε. Γενικά, έχει νόημα να κοιτάξουμε το πως μπορούν οι ΤΠΕ να βοηθήσουν στη δημόσια διοίκηση και τη καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

  Δε νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο νόημα να εξειδικευτεί το αντικείμενο της ομάδας ακόμη, ας ακουστούν και άλλες ιδέες για να δούμε σε ποιά κατεύθυνση πάμε.

  Φιλικά,

  Σε απάντηση στο - spartakos Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Oμάδα για την Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνία: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΧΩΡΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΥΤΗΣ? ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ CASE STUDY. (ΠΧ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ – ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ). · Προβολή
 • Avatar

  Δημήτρης Δημητριάδης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα AvatarOμάδα για την Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνία:   1 έτος, 4 μήνες πριν · Προβολή

  Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες,

  Το forum για την Ψηφιακή Ελλάδα 2020, η προσπάθεια για τη συλλογική αποτύπωση των στόχων και του κοινού μας οράματος για τις ΤΠΕ στην Ελλάδα για τα επόμενα 10 χρόνια, ήδη ξεκίνησε. Το πλήθος των πρώτων συμμετοχών και η ποιότητά τους, δείχνει την όρεξη που υπάρχει για ενημέρωση για τα συγκεκριμένα θέματα καθώς και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε όλοι το δικαίωμα να σκεφτόμαστε μια άλλη Ελλάδα, όχι σε 10 χρόνια, αλλά πολύ πιο σύντομα. Η βοήθεια όλων είναι ανεκτίμητη.

  Στις επόμενες εβδομάδες και μέσα από ανοικτή πρόσκληση, θα προκύψουν οι Συντονιστές και οι rapporteur των Ομάδων Εργασίας, οι οποίοι θα αναλάβουν επίσημα το συντονισμό και το πλαίσιο εργασιών κάθε θεματικής ομάδας. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, προσωρινοί Συντονιστές θα βοηθήσουν στη διεύρυνση των συμμετοχών στο forum και στη διαμόρφωση των πρώτων θεμάτων προς συζήτηση.

  Εγώ έχω αναλάβει χρέη προσωρινού συντονιστή της ομάδας για τη Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνία και ελπίζω στο μεσοδιάστημα να μπορέσω να σας ενημερώσω ικανοποιητικά για τις δραστηριότητες της ομάδας, τις ιδέες που έχουμε κατά νου και για παρόμοιες δραστηριότητες από άλλες χώρες που αξίζει να μας εμπνεύσουν.

  Ο χώρος αυτός χρησιμεύει σε πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων:

  - Ενημέρωση πολιτών, φορέων, οργανώσεων και κάθε ενδιαφερόμενου.

  - Να βρούμε έναν μικρό και χειρίσιμο αριθμό κειμένων γύρω από τα οποία μπορούμε να σκεφτούμε τι ταιριάζει στη χώρα μας, αντί να αντιγράφουμε καλές πρακτικές άλλων χωρών.

  - Να δημιουργήσουμε έναν χώρο ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για να έχει κάθε πολιτική ηγεσία και κάθε δημόσιος φορέας ένα συνοτπικό κατάλογο πραγμάτων να σκεφτεί και να επιλύσει σε σχέση με τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει και τις ιδέες που έχουμε προτείνει.

  Κλείνοντας, σας καλωσορίζω στην ομάδα για τη Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνία. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω σχόλια και ιδέες σας και ιδιαίτερα να καταφέρουμε να δώσουμε ένα δικό μας χρώμα στις δράσεις ΤΠΕ στη χώρα μας στο τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

 • Avatar
 • Avatar

  Η / Ο Δημήτρης Δημητριάδης συμμετέχει στην ομάδα: AvatarΨηφιακό Χάσμα   1 έτος, 5 μήνες πριν · Προβολή

 • Avatar

  Η / Ο Δημήτρης Δημητριάδης συμμετέχει στην ομάδα: AvatarOμάδα για την Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνία   1 έτος, 5 μήνες πριν · Προβολή

 • Avatar

  O/H Δημήτρης Δημητριάδης μόλις ενεργοποίησε το λογαριασμό του   1 έτος, 6 μήνες πριν · Προβολή

O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα
WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού

Creative Commons License