Εικόνα Avatar

Ηλίας Χατζάκης @iliashatzakis ?

Ενεργόποιήθηκε πριν από : 1 έτος
"Καλησπέρα, έχοντας λάβει πλέον αρκετές πια απαντήσεις offline, και με απώτερο σκοπό να εκμαιεύσουμε και άλλες απαντήσεις, κάναμε μια προσπάθεια για αποδελτίωση των απαντήσεων και των προτάσεων, τις οποίες και θα παραθέσω σταδιακά, και ερώτημα ανά ερώτημα: Ξεκινώ από το [...]" · Προβολή
 • Avatar

  Ο Ηλίας Χατζάκης δημοσίευσε σχόλιο σε δραστηριότητα   1 έτος πριν · Προβολή

  μα είναι σε doc version, κάνατε login? μήπως είναι αυτό?

  Σε απάντηση στο - Ηλίας Χατζάκης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα e-Επιχειρηματικότητα: Καλημέρα, αναρτήθηκε ένα πρώτο κείμενο σύνθεσης των προτάσεων σε αυτό το σύνδεσμο: https://digitalgreece2020.gr/groups/e-epixeirhmatikothta/documents/ Το κείμενο είναι draft. Παρακαλούμε για τις παρατηρήσεις σας για αλλαγές. Ευχαριστώ · Προβολή
 • Avatar

  Ηλίας Χατζάκης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Avatare-Επιχειρηματικότητα:   1 έτος πριν · Προβολή

  Καλημέρα,

  αναρτήθηκε ένα πρώτο κείμενο σύνθεσης των προτάσεων σε αυτό το σύνδεσμο:

  https://digitalgreece2020.gr/groups/e-epixeirhmatikothta/documents/

  Το κείμενο είναι draft. Παρακαλούμε για τις παρατηρήσεις σας για αλλαγές.

  Ευχαριστώ

 • Avatar

  Το κείμενο που προέκυψε μετά τον πρώτο κύκλο διαβουλευσης. Περιλαμβάνει μεθοδολογία, διαπιστώσεις, προτάσεις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες.

 • Avatar

  Ηλίας Χατζάκης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Avatare-Επιχειρηματικότητα:   1 έτος, 1 μήνας πριν · Προβολή

  Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα, ανάρτησα και πάλι το ερωτηματολόγιο για όσους δυσκολεύονται να το βρουν στα posts. Σπεύσατε γιατί μεθαύριο 15.12 θα παραδοθεί ένα πρώτο draft προτάσεων.

  https://digitalgreece2020.gr/groups/e-epixeirhmatikothta/documents/

  • Εικόνα Avatar
   Marianna Sigala · 1 έτος, 1 μήνας πριν

   έχουν ακουστεί πολλά για την ανικανότητα του εκπαιδευτικού συστήματος να παράγει άοτμα με τεχνολογική εκπαίδευση, τα οποία και θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην καινοτομική αξιοποίηση τεχνολογιών
   πώς όμως να μην συμβαίνει αυτό οταν το εκπαιδετυικό σύστημα δεν προάγει τη συνεργασία με άλλους, υποστηρίζει το πνεύμα του ανταγωνισμού (δηλ. ο θάνατός σου η ζωή μου σε όλη τη διαρκεια εκπαίδευσης απο τις πανελλήνιες μέχρι και την απόκτηση πτυχίου) και την ικανότητα απομνημόνευσης και όχι εφαρμογή γνώσης

   πρακτίκές που θα μπορούσαν να αυξήσουν την συμβολή του εκπαιδευτικού συστήματος στην καινοτομία μέσω της τεχνολογίας είναι:
   - η θέσπιση βραβείων αριστείας για συλλογκές εργασίες – επιχειρημαιτκές προτάσεις φοιτητών αναφορικά με την επιχειρηματική αξιοποίηση τεχνολογιών
   - σύνδεση βιομηχανίας και εκπαίδευσης . κάλεσμα επιχειρήσεων σε πανεπιστήμια έτσι ώστε να ενημερώσουν για πιθανά θέματα έρευνας που μπορούν να χρηματοδοτήσουν

   και ένα νομικό θέμα
   γιατί μαζί με το ΑΦΜ να μην λαμβάνει και κάθε άτομο μια ψηφιακή υπογραφή και πιστοποίηση, με την οποία να μπορεί να ξεκινήσει μια ηλεκτρονική επιχείρηση ? η εμφάνιση της πιστοποίησης αυτής στην ιστοσελίδα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους καταναλωτές για την αξιοπιστία της επιχείρησης αυτής

 • Avatar

  Το ερωτηματολόγιο της ομάδας Digital Greece 2020 – ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα.

 • Avatar
 • Avatar

  Ηλίας Χατζάκης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Avatare-Επιχειρηματικότητα:   1 έτος, 1 μήνας πριν · Προβολή

  Καλησπέρα,

  Ο κύριος Ανδρόπουλος, έως πρόσφατα συντονιστής του e-business support network της DG Enterprise, μας στέλνει αυτή την αποφαση της Κοινότητας για δημιουργία ενός European Multi-Stakeholder Forum on Electronic Invoicing (e-invoicing).

  http://ec.europa.eu/internal_market/payments/docs/einvoicing/c8467_en.pdf

 • Avatar

  Ηλίας Χατζάκης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Avatare-Επιχειρηματικότητα:   1 έτος, 1 μήνας πριν · Προβολή

  Καλησπέρα,

  μόλις φόρτωσα στο παρακάτω link ένα κείμενο αποδελτίωσης και συγκέντρωσης των απαντήσεων που έχουμε λάβει έως σήμερα στο ερωτηματολόγιο, από τους 11 experts που έχουν απαντήσει έως σήμερα.

  https://digitalgreece2020.gr/groups/e-epixeirhmatikothta/documents/

  Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όσους έχουν απαντήσει εως σήμερα και να προτρέψω και άλλα μέλη να τοποθετηθούν, τώρα που υπάρχει και μια μαγιά.

  Ευχαριστώ

 • Avatar

  Ο Ηλίας Χατζάκης δημοσίευσε μια ενημέρωση :   1 έτος, 1 μήνας πριν · Προβολή

  Καλησπέρα,

  έχοντας λάβει πλέον αρκετές πια απαντήσεις offline, και με απώτερο σκοπό να εκμαιεύσουμε και άλλες απαντήσεις, κάναμε μια προσπάθεια για αποδελτίωση των απαντήσεων και των προτάσεων, τις οποίες και θα παραθέσω σταδιακά, και ερώτημα ανά ερώτημα:

  Ξεκινώ από το πρώτο ερώτημα, και παραθέτω την αποδελτίωση των απαντήσεων:

 • Avatar

  Ηλίας Χατζάκης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Avatare-Επιχειρηματικότητα:   1 έτος, 1 μήνας πριν · Προβολή

  Σε συνέχεια των πολύ σωστών πρόσφατων επισημάνσεων, προχωρώ στην ανάρτηση των πιο πρόσφατων και σχετικών παραδοτέων του e-business forum, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κείμενα βάσης. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ: https://digitalgreece2020.gr/groups/e-epixeirhmatikothta/documents/

  Επίσης ενημερώνω ότι έχουμε λάβει 11 offline συμπληρωμένα ερωτηματολόγια και προχωρούμε στην επεξεργασία τους για την εξαγωγή των πρώτων προτάσεων. Αν θέλετε, μπορείτε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο μέσα στις επόμενες ημέρες,

  Ευχαριστώ
  Ηλίας Χατζάκης

 • Avatar

  Ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές στον τουρισμό: Ισχύσουσα κατάσταση και προοπτικές. Παρουσίαση μεγάλης σειράς καλών πρακτικών. Προτάσεις προς επιχειρήσεις και προς την Πολιτεία. Ιανουάριος 2007

 • Avatar

  Ασφάλεια, διαλειτουργικότητα και ιδιωτικότητα σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού τιμολογίου. Μάιος 2007

 • Avatar

  Επίδραση, αξιοποιήση και διαχείριση του συμμετοχικού Δικτύου (web 2.0) για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό των επιχειρηματικών λειτουργιών και στρατηγικών: Εφαρμογές στον τουριστικό κλάδο και στις ΜΜΕ.

 • Avatar

  Ο Ηλίας Χατζάκης δημοσίευσε μια ενημέρωση :   1 έτος, 2 μήνες πριν · Προβολή

  Καλημέρα,

  τα περισσότερα ερωτηματολόγια έρχονται offline.. Θερμή παράκληση να τα κάνετε post στο forum.

  Ευχαριστώ

  ΥΓ. Παρεμπιπτόντως, το πρόσφατο report του CEN eSMEs focus group για “Best practices of practical applications in the use of e-Business standards for European SMEs”

  ftp://ftp.cen.eu/CEN/Sectors/List/ICT/FocusGroups/CEN_FGeSMEs_Final%20version.pdf

 • Avatar

  Ηλίας Χατζάκης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Avatare-Επιχειρηματικότητα:   1 έτος, 2 μήνες πριν · Προβολή

  Ημερίδα:

  Δημιουργώ-επιχειρώ-καινοτομώ από το Ινστιτούτο Νεολαίας:

  http://www.epixeirw.com/tauomicron-pirho972gammarhoalphamumualpha.html

 • Avatar

  Η / Ο Ηλίας Χατζάκης συμμετέχει στην ομάδα: AvatarΨηφιακό Χάσμα   1 έτος, 2 μήνες πριν · Προβολή

 • Avatar

  Ηλίας Χατζάκης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Avatare-Επιχειρηματικότητα:   1 έτος, 2 μήνες πριν · Προβολή

  Καλημέρα σας, για να ξεκινήσει η συζήτηση σας απευθύνουμε σήμερα μια σειρά από γενικά ερωτήματα στο παρακάτω ερωτηματολόγιο:

  Εισαγωγή
  Στόχος του ερωτηματολογίου είναι να βγουν σε σύντομο χρόνο προτάσεις, κυρίως προς την Πολιτεία, που θα οδηγήσουν στην πλήρη εκμετάλλευση από τις ελληνικές επιχειρήσεις των εργαλείων και ευκαιριών παρέχει το Ιντερνετ και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και θα συνδέσουν την καινοτομία και την έρευνα με την επιχειρηματικότητα. Γι αυτό το λόγο δεν εστιάζουμε στην παρούσα φάση στις αιτίες (ιδιαίτερα), αλλά στη θεραπεία.
  Στις απαντήσεις σας θα θέλαμε αρχικά να μας περιγράψετε αρχικά από ποιό χώρο προέρχεστε (μια γενική φράση), όχι για να συγκεντρώσουμε στοιχεία, αλλά για να δούμε από ποια σκοπιά αντιμετωπίζετε το θέμα.
  Για την καλύτερη οργάνωση του θέματος έχουν επιλεγεί οι παρακάτω 4 ενότητες ερωτήσεων που ελπίζουμε ότι καλύπτουν το θέμα. Μπορείτε να απαντήσετε σε μία, σε περισσότερες ή σε όλες, αρκεί να μας επισημάνετε ποιο ερώτημα αφορά η απάντησή σας, ή αν πρόκειται για τοποθέτηση. Επίσης αν νομίζετε ότι οι ερωτήσεις δεν καλύπτουν κάποια ενότητα, παρακαλούμε να μας το επισημάνετε.
  Θα ήταν πολύ χρήσιμο, αν στις απαντήσεις σας περιλαμβάνεται μία τουλάχιστον πρόταση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα. Επίσης θα θέλαμε να συλλέξουμε απαντήσεις το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου.

  Ερώτημα 1ο:
  Είναι γεγονός ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ πίσω σε ότι αφορά την κατανόηση, χρήση, εκμετάλλευση των επιχειρηματικών ευκαιριών που προέκυψαν με την εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα νέα χαρακτηριστικά του Web 2.0 (search engine optimization, search engine marketing, social media marketing, affiliate marketing, mobile marketing κτλ ) για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς και τη διεθνοποίηση τους. Μειωμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι και η χρήση των πιο παραδοσιακών εργαλείων του Διαδικτύου (e-marketplaces, ηλεκτρονικά καταστήματα, e-logistics κτλ). Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που το ελληνικό διαδικτυακό οικοσύστημα μοιάζει να αναπτύσσεται, ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια, με την έλευση της ευρυζωνικότητας και την έκρηξη της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  Οι λόγοι έχουν μελετηθεί κατά καιρούς, και είναι πολλοί και περίπλοκοι: δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού, έλλειψη οικονομικών πόρων, έλλειψη τεχνολογικών υποδομών, (σύνδεση στο διαδίκτυο), έλλειψη εμπιστοσύνης, στυλ διοίκησης και αντιλήψεις των μάνατζερ των ελληνικών επιχειρήσεων, τεχνοφοβία, πολυδιάσπαση σε πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις (το μεγαλύτερο ποσοστό πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ευρώπη).
  1Α. Συμφωνείτε ότι αυτοί είναι οι παράγοντες? Ποιοι νομίζετε πως είναι οι κυριότεροι? Υπάρχουν και άλλοι?
  1Β. Πως νομίζετε ότι μπορεί να αρθεί αυτή η κατάσταση? Πως μπορεί να παρέμβει η Πολιτεία και οι φορείς? (π.χ. με: εκπαίδευση και τι τύπου? Συμβουλευτική Στήριξη? Προώθηση συνεργατικών πρακτικών? Προώθηση συνεργασιών των προμηθευτών ΤΠΕ με επιχειρήσεις χρήστες και με ποιο τρόπο? Επιδοτήσεις (για τι τύπου επενδύσεις)? Καλύτερη σύνδεση εκπαιδευτικού συστήματος (π.χ. απόφοιτοι) και βιομηχανίας, και με ποιο τρόπο? Αλλοι τρόποι?)
  1Γ. Γνωρίζετε συγκεκριμένες καλές πρακτικές κρατικών πολιτικών από τη διεθνή σας εμπειρία, αν έχετε?
  1Δ. Γνωρίζετε την ύπαρξη σχετικού εκπαιδευτικού περιεχομένου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα από επιχειρήσεις, με τη βοήθεια μιας ανοικτής πλατφόρμας πρόσβασης?

  Ερώτημα 2ο: Θεσμικό περιβάλλον
  Πιστεύετε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα θεσμικά/ κανονιστικά προβλήματα (π.χ. φορολογικό, ηλεκτρονικό τιμολόγιο, Intellectual Property Rights (IPR), κ.α.) που αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα?
  2Α. Ποια είναι αυτά κατά τη γνώμη σας?
  2Β. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την επίλυσή τους? Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί άμεσα?

  Ερώτημα 3ο : Προώθηση της καινοτομίας σε ΤΠΕ
  Τα χαρακτηριστικά του νέου ψηφιακού τοπίου (cloud computing, grid technology, multiple device access, internet of things, ανοικτές πλατφόρμες, ανοικτό λογισμικό, κοινωνική επιχειρηματικότητα, media marketing, mobile services/smart phones/app revolution, location based services κτλ.) σε συνδυασμό με τις συνθήκες κρίσης, το διεθνή οξύ ανταγωνισμό και την ανεργία στους νέους, ευνοούν την καινοτομία, τη συνεργασία επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και επιχειρησιακών μοντέλων.
  3Α. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση της Πολιτείας για να προωθηθεί στην Ελλάδα η ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε ΤΠΕ, γενικά αλλά και ειδικά από νέους και δίκτυα-συνεργασίες επιχειρήσεων ?
  3Β. Πως θα δημιουργήσουμε μια κοινότητα καινοτομίας, με παράλληλη προσέγγιση κεφαλαίων από το εξωτερικό? Πως θα προωθηθεί η «ανοικτή» καινοτομία?

  Ερώτημα 4ο: Έργα Δημοσίου Τομέα που ευνοούν την επιχειρηματικότητα
  Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα έργα/εφαρμογές e-gov (ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) που ευνοούν την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας και με ποιο τρόπο επιτυγχάνουν το τελευταίο; Ενδεικτικά παραδείγματα: Ηλεκτρονικές Δημόσιες Προμήθειες, συνταγογράφηση, smart cards, παρακολούθηση καυσίμων, άνοιγμα δεδομένων δημόσιου χαρακτήρα (π.χ. http://www.geodata.gov.gr/geodata/), e-health κτλ. , κτλ.).

  4. Γνωρίζετε πρακτικές επιχειρηματικότητας γύρω από δημόσια δεδομένα και υπηρεσίες από τη διεθνή εμπειρία σας? Ποιες είναι αυτές? Θα μπορούσαν παρόμοιες πρακτικές επιχειρηματικότητας να αναπτυχθούν και στην Ελλάδα και πώς?

  • Εικόνα Avatar
   Κωνσταντίνος Φρυδάκης · 1 έτος, 2 μήνες πριν

   1A. θα πρόσθετα και την μη εξοικείωση του Έλληνα καταναλωτή με το πλαστικό χρήμα και τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, γεγονός που δυσχεραίνει την υιοθέτηση πρακτικών ηλεκτρονικού εμπορίου. Επίσης έλλειψη σαφούς πλαισίου που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των καταναλωτών. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός της κακής καταναλωτικής συνείδησης του Έλληνα- ή καλύτερα την ανυπαρξία αυτής, ειδικά τα προηγούμενα χρόνια.

   1Β Προφανώς όσα αναφέρονται είναι θεμιτά, μερικά δε είναι αρκετά μακροπρόθεσμα (π.χ. σύνδεση εκπαίδευσης -παραγωγικής διαδικασίας). Κίνητρα θα έπρεπε να δοθούν με τη μορφή ελαφρύτερης φορολογίας εφόσον κάτι πωλείται μέσω internet (ο ”έλεγχος” θα είναι ένα challenge βέβαια), προκειμένου να καταστεί ελκυστικός τρόπος αγοράς ο συγκεκριμένος. Επίσης ακόμα σημαντικότερο μέτρο θα ήταν να δοθούν κίνητρα για τη χρήση χρεωστικών /πιστωτικών/ προπληρωμένων καρτών στους καταναλωτές, ενισχύοντας την κυκλοφορία ηλεκτρονικού χρήματος. Το τελευταίο έχει αποδεδειγμένα οφέλη στην οικονομία της χώρας, μείωση της φοροδιαφυγής, και αποτελεί ισχυρό κίνητρο προτίμησης του ηλ. εμπορίου. Δυστυχώς θα έχετε παρατηρήσει ότι στην Ελλάδα ειδικά σε εμπόρους όπου υπάρχει τόσο φυσική όσο και ηλ. παρουσία, δεν υπάρχει διαφοροποίηση στις δύο σημαντικότερες παραμέτρους, όπως το κόστος αγοράς και ο χρόνος παράδοσης. Αντίθετα τις πιο πολλές φορές μάλιστα, η ποικιλία προϊόντων είναι μικρότερη, τα κόστη ίδια και η παράδοση καθυστερεί ακόμα περισσότερο. Παράδειγμα όπου κάτι τέτοιο ΔΕΝ συμβαίνει και έτσι έχουμε θετικά αποτελέσματα χρήσης του web είναι η αγορά εισιτηρίων από ταξιδιωτικά sites ή κατευθείαν από την αεροπορική εταιρεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το web χρησιμοποιείται κατά κόρον.

   1Γ. Όσα αναφέρθηκαν στο 1Β. Μάλιστα, η χρήση ηλεκτρονικού χρήματος (στις διάφορες μορφές του) θα μπορούσε να συνδυαστεί με την γνωστή πρωτοβουλία της Κάρτας Αποδείξεων, όπου για αντίστοιχες δαπάνες με χρεωστικές, πιστωτικές, κ.λπ. ο κάτοχος θα είχε μια συγκεκριμένη φοροελάφρυνση. Υπάρχει δυνατότητα χρήσης κλιμάκων φοροελάφρυνσης ανά κατηγορία εξόδων κ.λπ. γεγονός που επιτρέπει τη θέσπιση συγκεκριμένων κυβερνητικών πολιτικών ανά κατηγορία εξόδων, κ.λπ.
   Αντίθετα, διαπιστώνει κανείς με λύπη, ότι η Κάρτα Αποδείξεων όπως αυτή υλοποιείται αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνει ΚΑΜΙΑ πρόνοια για τις ηλεκτρονικές αγορές, γεγονός που θα αποτελέσει ένα επιπλέον αποτρεπτικό παράγοντα στην ενίσχυση του ηλ. εμπορίου!

   3. Το θέμα είναι μεγάλο. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι τα επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία καταλήγουν σε πλήρως ανενεργές υποδομές που απλά δημιουργήθηκαν για την επιδότηση και κατόπιν εγκαταλείφθηκαν είτε επί τούτου είτε λόγω των συγκυριών , έλλειψης γνώσεων, υποστήριξης, κ.λπ.
   3β. Όταν απλοποιήσουμε τη διαδικασία έναρξης επιχειρήσεων, τη φορολόγηση, ενδυναμώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα, θα έρθουν μόνα τους αυτά. Όπως και η παλιά Αμερικάνικη παροιμία που πρόσφατα χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει: ”You can put lipstick on a pig, but it’s still a pig” . Σκληρό αλλά αληθινό.

   4. Η διάθεση δημόσιων δεδομένων είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για να κάνει spark μια σειρά εφαρμογών και ιδεών που θα επεξεργάζονται, συνδυάζουν , διαμορφώνουν τα δεδομένα αυτά και θα τα διαθέτουν στο κοινό-πελάτες τους. Από εκεί και πέρα, γενικότερα τα έργα e-gov βοηθάνε στην e-επιχειρηματικότητα αφού ”εθίζουν” το κοινό στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ερχόμαστε και πάλι όμως στο ζήτημα των κινήτρων χρήσης των εφαρμογών αυτών. Παράδειγμα: Χρησιμοποιώ από την πρώτη χρονιά χρήσης του το taxisnet, το πλέον πετυχημένο παράδειγμα e-gov εφαρμογής στην Ελλάδα, ενώ και στο εξωτερικό η φορολογική δήλωση είναι μια κλασσική περίπτωση πετυχημένων case studies. Παρόλα αυτά , τελικά έχω ταλαιπωρηθεί πολλές φορές αφού το taxisnet παραμένει ένα αποκομμένο σύστημα από τις εφορίες (εφόσον ούτε οι ίδιες εφορίες έχουν πρόσβαση σε αυτό), κι αναγκάζομαι να τυπώνω αιτήσεις για να πάω στην εφορία για έλεγχο για να πάρω την επιστροφή μου. Όσο τα όποια e-συστήματα είναι αποκομμένα από τις υπόλοιπες δομές του κράτους το αποτέλεσμα θα είναι η εξαιρετικά χαμηλή χρήση. Αυτό μας λείπει: Καλοσχεδιασμένα συστήματα όπου το ”e” αποτελεί απλώς ένα επιπλέον κανάλι επικοινωνίας και interactivity. Σε μερικές περιπτώσεις τα πρόσθετα κανάλια θα είναι το τηλέφωνο, το ΚΕΠ, το κινητό, κ.λπ. ενώ προφανώς τα παραπάνω συνδυάζονται διαφορετικά ανά περίπτωση.

  • Εικόνα Avatar
   Συμεών Παπαδόπουλος · 1 έτος, 1 μήνας πριν

   Αν και αργοπορημένος, θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου.
   Σύντομο προφίλ:
   Εργάζομαι ως συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεματικής, http://www.iti.gr (υπάγεται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, http://www.certh.gr). Επίσης εκπονώ τη διδακτορική μου διατριβή σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του ΑΠΘ σε θέματα εξόρυξης γνώσης και πληροφορίας από Social Media, ενώ έχω ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές ΤΠΕ στο TU/e (Ολλανδία) και MBA εξ αποστάσεως στο Blekinge Institute of Technology (Σουηδία). Πλήρες ερευνητικό προφίλ μου είναι διαθέσιμο στη σελίδα: http://mklab.iti.gr/mklab_people/papadop/
   Παρακολουθώ εντατικά προσπάθειες startups με βάση web, mobile και social networking υπηρεσίες καθώς και στρατηγικές κινήσεις μεγάλων εταιριών του χώρου σε διεθνές επίπεδο, κυρίως μέσα από σχετικά site όπως techcrunch, readwriteweb, κλπ.

   Ακολουθούν οι απαντήσεις μου:
   1Α. Κατ’εμένα δύο είνια οι σημαντικοί παράγοντες του προβλήματος:
   - Η κυρίαρχη κουλτούρα μη ανάληψης ρίσκου τόσο σε επίπεδο λήψης στρατηγικών αποφάσεων (π.χ. επένδυση σε εγκατάσταση και αξιοποίηση ERP ή CRM συστήματος στην επιχείρηση), όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο (αποφυγή αναλήψης πρωτοβουλίας από μεσαίου επιπέδου στελέχη της επιχείρησης). Η κουλτούρα αυτή έχει διαμορφωθεί χρόνια τώρα μέσα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δαιμονοποιεί την αποτυχία και τον εναλλακτικό τρόπο σκέψης και προάγει την προσπάθεια για εύρεση ”της μοναδικής σωστής λύσης”. Προφανώς, θα περάσει καιρός για να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα όπου θα επιβραβεύεται η πρωτοβουλία και οι εναλλακτικές λύσεις.
   - Έλλειψη τεχνογνωσίας από νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Υπάρχει δραματικό χάσμα μεταξύ της γνώσης που διδάσκεται στα πανεπιστήμια της χώρας και τις εξελίξεις που τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς στο χώρο των ΤΠΕ. Είναι μοιραίο ότι το ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων δε θα μπορεί να παρακολουθεί τέτοιες εξελίξεις. Για αυτό το λόγο, πρέπει να θεσμοθετηθούν πλαίσια για τη συνεργασία των πανεπιστημίων με εξωτερικούς φορείς που διαθέτουν τεχνογνωσία, ώστε να επιχειρηθεί η μετάγγιση τέτοιου είδους γνώσης στον ακαδημαϊκό χώρο.

   1Δ. Νομίζω το ερώτημα είναι πολύ γενικό. Δεν υπάρχει διαθέσιμο ένα συγκεκριμένο ”πακέτο” εκπαιδευτικού υλικού που να μπορεί να μεταδώσει το σύνολο της απαραίτητης τεχνογνωσίας στις επιχειρήσεις. Υπάρχουν αναρίθμητες πηγές σχετικού υλικού υπό μορφή white papers, video lectures και στοχευμένων άρθρων, αλλά είναι διασκορπισμένες στο διαδίκτυο και απαιτείται προσωπική προσπάθεια για ανεύρεση και αξιοποίησή τους.

   3Α. Η πολιτεία πρέπει πολύ άμεσα να εκμηδενίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Σήμερα ένας νέος άνθρωπος που έχει τεχνογνωσία και θα ήθελε να την αξιοποιήσει εμπορικά πρέπει να απευθυνθεί σε δικηγόρους, λογιστές, και φοροτεχνικούς για να καταλάβει ποια είναι τα βήματα που χρειάζονται και ποια είναι η ”σωστή” μορφή εταιρίας που πρέπει να συστηθεί. Αντιθέτως, για τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να υπάρχει ένα γραφείο υποδοχής είτε σε εφορίες είτε σε ΚΕΠ, που να παρέχει τη συμβουλευτική υποστήριξη και θα αναλαμβάνει επιτόπου τη διαδικασία σύστασης της επιχείρησης. Μέχρι να γίνει αυτό, πολλές ωραίες ιδέες θα παραμείνουν ιδέες.

   3Β. Πέρα από την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την ενημέρωση φορέων στο εξωτερικό για αυτήν, θα πρέπει και οι ίδιοι να επενδύσουμε στην καινοτομία και να την πάρουμε σοβαρά ως υπόθεση. Όταν μια χώρα (η Ελλάδα) επενδύει σε R&D λιγότερο από 1% του ΑΕΠ της εν έτει 2010, δεν έχει και πολλά επιχειρήματα να προτάξει σε κάποιον που πιθανόν να ενδιαφερόταν να επενδύσει σε αυτήν. Είναι σα να προσπαθείς να πείσεις κάποιον να φάει το φαγητό που μαγείρεψες, ενώ εσύ δε θες να το φας.
   Εναλλακτικό σενάριο είναι να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε ξένο ταλέντο με την ελπίδα ότι αυτό σύντομα θα οδηγήσει σε έναν ενάρετο κύκλο καινοτομίας. Δείτε για παράδειγμα της πρόσφατες προσπάθειες της Χιλής: http://www.reuters.com/article/idUSN0414742220100804

   4. Όταν τα δεδομένα που διατίθενται είναι σημαντικής αξίας και ποιότητας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διατεθούν ως προϊόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χαρτογραφική υπηρεσία της Μ.Βρετανίας: http://www.ordnancesurvey.co.uk/oswebsite/
   Ένα σύγχρονο μοντέλο διάθεσης δεδομένων είναι με τη χρήση REST API, το οποίο όταν χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς μπορεί να προσφέρεται με χρέωση (π.χ. license keys). Παράδειγμα τέτοιων δεδομένων είναι πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους.

 • Avatar

  Ηλίας Χατζάκης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Avatare-Επιχειρηματικότητα:   1 έτος, 2 μήνες πριν · Προβολή

  Αγαπητοί φίλοι καλημέρα σας και καλή εβδομάδα,

  Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν, και η κουβέντα ξεκινά.

  Το DigitalGreece2020 μπήκε από την προηγούμενη εβδομάδα σε πλήρη λειτουργία, το ίδιο και η ομάδα «Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα». Η συντακτική ομάδα είναι έτοιμη και αποτελείται από τους Σταμάτη Ντάκο, (Cosmoone-συντονιστής), Μαριάννα Σιγάλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Οδυσσέα Ψαρρή (ΔΟΛ) και εμένα. Η βασική δουλειά της ομάδας αυτής είναι να θέτει τον προβληματισμό και τα ερωτήματα, να συντονίζει τη συζήτηση, και να επεξεργάζεται τις απαντήσεις και τα πορίσματα. Που σημαίνει ότι μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό που θα πείτε εσείς, εμείς θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τη συλλογική δουλειά, με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση.

  Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει post ένα ερωτηματολόγιο, που θα ορίσει και θα δομήσει καλύτερα το πεδίο συζήτησης.

  Στο μεταξύ, θα ήταν καλό να διαδοθεί το νέο αυτό σε ανθρώπους που πιστεύετε ότι μπορούν να συνεισφέρουν στη συζήτηση. Επίσης, να δοθεί ό λόγος όσο γίνεται περισσότερο στους “doers”.

  Ευχαριστώ και καλή σας ημέρα…

 • Avatar

  Ο Ηλίας Χατζάκης δημοσίευσε μια ενημέρωση :   1 έτος, 2 μήνες πριν · Προβολή

  Αγαπητοί φίλοι καλημέρα σας και καλή εβδομάδα,

  Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν, και η κουβέντα ξεκινά.

  Το DigitalGreece2020 μπήκε από την προηγούμενη εβδομάδα σε πλήρη λειτουργία, το ίδιο και η ομάδα «Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα». Η συντακτική ομάδα είναι έτοιμη και αποτελείται από τους Σταμάτη Ντάκο, (Cosmoone-συντονιστής), Μαριάννα Σιγάλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Οδυσσέα Ψαρρή (ΔΟΛ) και εμένα. Η βασική δουλειά της ομάδας αυτής είναι να θέτει τον προβληματισμό και τα ερωτήματα, να συντονίζει τη συζήτηση, και να επεξεργάζεται τις απαντήσεις και τα πορίσματα. Που σημαίνει ότι μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό που θα πείτε εσείς, εμείς θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τη συλλογική δουλειά, με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση.

  Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει post ένα ερωτηματολόγιο, που θα ορίσει και θα δομήσει καλύτερα το πεδίο συζήτησης.

  Στο μεταξύ, θα ήταν καλό να διαδοθεί το νέο αυτό σε ανθρώπους που πιστεύετε ότι μπορούν να συνεισφέρουν στη συζήτηση. Επίσης, να δοθεί ό λόγος όσο γίνεται περισσότερο στους ”doers”.

  Ευχαριστώ και καλή σας ημέρα…

 • Avatar

  Ηλίας Χατζάκης Δημοσεύσε μία ενημέρωση στην ομάδα Avatare-Επιχειρηματικότητα:   1 έτος, 4 μήνες πριν · Προβολή

  Αγαπητοί φίλοι,
  Το forum για την Ψηφιακή Ελλάδα 2020, η προσπάθεια για τη συλλογική αποτύπωση των στόχων και του κοινού μας οράματος για τις ΤΠΕ στην Ελλάδα για τα επόμενα 10 χρόνια, ήδη ξεκίνησε. Το πλήθος των πρώτων συμμετοχών και η ποιότητα τους, φανερώνει τη δυναμική του εγχειρήματος και τη διάθεση όλων μας να συνεισφέρουμε με ιδέες και προτάσεις ώστε να συνδιαμορφώσουμε την Ψηφιακή Ελλάδα.
  Στις επόμενες ημέρες και μέσα από ανοικτή πρόσκληση, θα προκύψουν οι Συντονιστές και οι rapporteurs των Ομάδων Εργασίας, οι οποίοι θα αναλάβουν επίσημα το συντονισμό και το πλαίσιο εργασιών κάθε θεματικής ομάδας. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, προσωρινοί συντονιστές θα βοηθήσουν στη διεύρυνση των συμμετοχών στο forum και στη διαμόρφωση των πρώτων θεμάτων προς συζήτηση.
  Ως προσωρινός συντονιστής στην Ομάδα e-επιχειρηματικότητα λοιπόν, καλωσορίζω τα μέλη και εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια που θα κάνουμε όλοι για μια αποτελεσματική και αποδοτική ελληνική ψηφιακή οικονομία. Στόχος της Ομάδας είναι να συμβάλλει στο σχεδιασμό πολιτικών και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, καθώς και την ευαισθητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την πλήρη εκμετάλλευση των εργαλείων και ευκαιριών που παρέχει το Ιντερνετ και η παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
  Κάθε ιδέα, πρόταση και σχόλιο είναι φυσικά ευπρόσδεκτα, όμως ειδικά αυτές τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του forum, ας στοχεύσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, ώστε:
  - Να ενημερώσουμε για τη δημιουργία του forum ανθρώπους που θεωρούμε πως μπορούν να συμβάλλουν με τη γνώση, την εμπειρία και τις ιδέες τους.
  - Να εντοπίσουμε ένα μικρό αριθμό κειμένων και παραδειγμάτων καλής πρακτικής πολιτικών για την προώθηση της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας από το διεθνή χώρο
  - Να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις προτάσεις και τα σχόλια μας σύντομα και περιεκτικά. Μέχρι να οργανώσουμε και να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε όλες τις συνεργατικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες του forum, θα βοηθήσει σημαντικά η συγκέντρωση των προτάσεών μας σε περιεκτικά, αλλά μεστά σε σημασία μηνύματα.

  Γενικά για το forum, η Ευρωπαϊκή ψηφιακή ατζέντα (http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm ) αποτελεί το κύριο κείμενο πολιτικής που θα προσαρμοστεί στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας. Συμπληρωματικά και σημαντικά κείμενα και σύνδεσμοι, που μπορούν να αποτελέσουν βάση για συζήτηση, ειδικά για την ΟΕ e-επιχειρηματικότητα, είναι ενδεικτικά αυτά που θα βρείτε παρακάτω:

  Α. Κείμενα πολιτικής

  1. Το European e-Business Support Network for SMEs (eBSN): http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/ict/ebsn/index_en.htm

  2. Ο οδηγός ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις του e-Business Support Network (eBSN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://ec.europa.eu/enterprise/e-bsn/ebusiness-solutions-guide/docs/eBusiness_Guide_for_SMEs.pdf

  3. Η έκθεση του e-business Watch για το 2010 «ICT and e-business for an Innovative and Sustainable Economy”: http://www.ebusiness-watch.org/key_reports/documents/EBR09-10.pdf

  4. Ο δείκτης e-readiness της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/ict/competitiveness/ebi/

  5. Δραστηριότητες και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ηλεκτρονικό τιμολόγιο: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/ict/e-invoicing/benefits/index_en.htm

  6. H τελευταία έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας σχετικά με τη διείσδυση ΤΠΕ στις ελληνικές επιχειρήσεις (2008): http://www.observatory.gr/Files/Meletes/i2010_%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%822008.pdf

  7. H τελευταία έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας σχετικά με τη χρήση ΤΠΕ από τους έλληνες πολίτες. Αναφέρεται στη στάση των Ελλήνων και Ευρωπαίων απέναντι στις ηλεκτρονικές αγορές το web banking κτλ: http://www.observatory.gr/page/default.asp?la=1&id=2101&pk=439&return=183

  8. New skills for new jobs – A report by the Expert Group on New Skills for New Jobs prepared for the European Commission:
  http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=697&furtherNews=yes

  B. Καλές πρακτικές
  9. Παρουσίαση καλών πρακτικών πολιτικής για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές περιφέρειες για την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα
  http://www.evita-interreg4c.eu/Default.aspx?tabid=392

  10. Καθοδήγηση τoυριστικών επιχειρήσεων για e-business από την Αυστραλιανή κυβέρνηση (e-tourism kit) http://www.atdw.com.au/tourism_e_kit.asp

  11. To ελληνικό e-business forum: http://www.ebusinessforum.gr

  Μερικά γενικά άρθρα:
  Ευρώπη 2020: Νέα οικονομική στρατηγική
  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/225&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
  i2010 – A European Information Society for growth and employment
  http://ec.europa.eu/information_society/eeurope/i2010/index_en.htm

 • Περισσότερα..  
O δικτυακός τόπος έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα
WordPress, από την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού

Creative Commons License