A.1.1.1 Δράση Α.2: Αυτοματοποίηση της επεξεργασίας των Δημόσιων Διαβουλεύσεων και παροχή ανοικτών δεδομένων

June 6, 2011 σε Ομάδα για τη Δημόσια Διοίκηση και την Κοινωνία. από Φώτης Ρούτσης

Σκοπός – Στόχος

Να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία επεξεργασίας των Δημόσιων Διαβουλεύσεων και η προώθηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων με την μορφή ανοικτών δεδομένων.

Περιγραφή

Ο Όρος Δημόσια (ηλεκτρονική) διαβούλευση ορίζεται ως «η χρήση των Τεχνολογιών  Πληροφορικής και Επικοινωνιών για να διευρύνουν και να εμβαθύνουν την πολιτική συμμετοχή, με την εμπλοκή των πολιτών συνδέοντας τους μεταξύ τους αλλά και με τους πολιτικούς αντιπροσώπους τους. Ο όρος αυτός αν και ακούγεται αρκετά απλώς και λογικός, είναι προφανές ότι δεν είναι εφικτό να αξιολογηθούν τα μηνύματα / έγγραφα τα οποία παράγονται από χιλιάδες πολίτες χειροκίνητα,  αν αναλογιστεί κανείς την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου στον πραγματικό κόσμο. Έγγραφα τέτοιου είδους πρέπει να αναγνωστούν από ειδικούς με εξειδίκευση στον εκάστοτε τομέα. Για να ενεργοποιήσει κανείς αυτή την αναλυτική διαδικασία και να αυξήσει τον αριθμό των χρηστών των δημοσίων (ηλεκτρονικών) διαβουλεύσεων, είναι προφανές, ότι πρέπει να παρέχουμε στους ειδικούς, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με αυτοματοποιημένα εργαλεία ανάλυσης τα οποία διαχωρίζουν, προ-επεξεργάζονται και προ-αξιολογούν την κοινή γνώμη και την κοινή συμμετοχή των πολιτών. Εργαλεία τα οποία μπορούν να το πετύχουν αυτό μπορούν να βασιστούν σε τεχνολογίες αιχμής στο αντικείμενο όπως το Machine Learning , Artificial Intelligence, Text-mining , Web-services/RSS και post-processing. Οι τεχνολογίες αυτές είναι εμπεριέχουν διάφορους μηχανισμούς ανάλυσης όπως ο αυτόματος διαχωρισμός κειμένων, αναζήτηση για συσχετιζόμενες έννοιες και περιγραφή των συσχετίσεων μεταξύ όρων.

Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι επίσης η παροχή όλων των πληροφοριών που αναφέρθηκαν παραπάνω με την μορφή ανοικτών δεδομένων (open data), που διεθνώς αναγνωρίζεται σαν επιτακτική ανάγκη, ούτως ώστε να υπάρχει επαναχρησιμοποίηση  των δεδομένων από περισσότερους  χρήστες μεγιστοποιώντας έτσι τα οφέλη

Αναλυτικότερα η δράση περιλαμβάνει τις κάτωθι Φάσεις:

Φάση 1) Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης των Δημόσιων (ηλεκτρονικών) διαβουλεύσεων.

Φάση 2) Αξιολόγηση των υφιστάμενων τεχνολογιών ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων και κοινής γνώμης.

Φάση 3) Κατάρτιση πλαισίου υλοποίησης και λειτουργίας του προτεινόμενου μηχανισμού

Φάση 4) Προτάσεις απαραίτητων θεσμικών και οργανωτικών παρεμβάσεων

Μέτρα υλοποίησης

Στην πρώτη φάση της μελέτης θα μελετηθεί αναλυτικά το υπάρχον πλαίσιο Δημόσιας (ηλεκτρονικής) διαβούλευσης. Θα μελετηθούν τα χαρακτηριστικά λειτουργίας, τα οφέλη και τα αδύνατα σημεία. Μετέπειτα θα γίνει μια βιβλιογραφική – επιστημονική ανασκόπηση των υπαρχόντων τεχνολογιών που μπορούν να συνεισφέρουν στην αυτόματη ανάλυση και επεξεργασία όλης της κοινής γνώμης όπως αυτή αποτυπώνεται στις πλατφόρμες Δημόσιας (ηλεκτρονικής) διαβούλευσης. Στην συνέχεια οι τεχνολογίες αυτές θα προσαρμοστούν στην υπάρχουσα κατάσταση ώστε να διασφαλίσουν την όσο δυνατόν γίνεται αποτελεσματικότερη και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Επίσης θα μελετηθεί όλο το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργία τους. Τέλος θα γίνουν προτάσεις απαραίτητων θεσμικών και οργανωτικών παρεμβάσεων ούτως ώστε να ενισχυθεί και να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα.

Αποτελέσματα

Η προτεινόμενη δράση είναι εναρμονισμένη με τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές καθότι:

  • Ανταποκρίνεται στις Κοινοτικές Οδηγίες για την εκμετάλλευση των πληροφοριών και των ανοικτών δεδομένων του δημόσιου τομέα (DIRECTIVE 2003/98/EC) αλλά και στις Κοινοτικές οδηγίες για βελτίωση και ενίσχυση της δημόσιας συμμετοχής των πολιτών σε διαβουλεύσεις (DIRECTIVE 2003/35/EC), καθώς ενισχύει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δεδομένων των διαβουλεύσεων και την διάδοση των ανοικτών δεδομένων.
  • Συμβάλλει στου στόχους της Digital Agenda 2020 καθώς συνεισφέρει στη δημιουργία ευρύ κοινού για δημόσιες διαβουλεύσεις σταθερής και αξιοποίηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων καθώς και στην δημιουργία ανοικτών επεξεργάσιμων δεδομένων.

Χρονικός προγραμματισμός

6 – 9 μήνες

Συμμετέχοντες

Υπουργείο Εσωτερικών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, Ινστιτούτα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Επιστημονικοί Φορείς στον τομέα της Δημόσιας Διαβούλευσης, Εξειδικευμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα, Εμπειρογνώμονες του Εξωτερικού, Εξειδικευμένης Εταιρείες τεχνολογικών λύσεων

Εκτιμούμενο κόστος

200.000 – 750.000€ ανάλογα με το εύρος της υλοποίησης των τεχνολογιών